Nederlandse vlag

 

 

OPBOUW EN CONSTRUCTIE VAN DE AV640 HYGAIN ANTENNE.

 

Na een lange tijd o.a. gewerkt te hebben met een Fritzel GPA 404 (10-15-20-40 meter) wilde ik eens een andere type antenne hier op het betonnen dak uitproberen. Ik had de indruk dat de GPA met zijn elevated radialen niet geheel uit de verf kwam. Ik had voor de 40 meter band 6 radialen weggespannen, maar zelfs die konden mij niet overtuigen van een goede werking. Ik besloot te gaan voor een AV640 van Hygain. Aangezien deze antenne een flink stuk langer is als de Fritzel besloot ik maar om deze antenne direct middels een miniatuur bok kantelbaar te maken. De totale lengte van antenne en mastpijp zal samen ruim 10 meter worden.

Het voordeel tevens van een kantelbaar systeem is, dat ik bij naderende storm de boel snel plat kan leggen, ondanks drie tuien.

Je ziet hoe ik met bescheiden middelen en gebruikmakend van de oude voetplaat van de GPA404, de AV640 opbouw. Helaas zijn er van de las en verf werkzaamheden geen detail foto's gemaakt. Dit heb ik overigens op het qrl uitgevoerd.

 

 

Hier zie je de reeds gemaakte grondplaat voorzien van de U balk met alle montage gaten. Ook de uitparing aan de onderzijde . Deze uitsparing is nodig voor het kantelen van de antenne.

Voordeel is nu dat het beslist geen weer is om te zonnen, waardoor ik het balkon ruimschoots kan gebruiken voor mijn voorbereidingen....

Op deze M25 bout zal de mast gaan draaien
Hier nogmaals het "minibokje" met ernaast de AV640. Zoveel als mogelijk alvast de delen in elkaar gestoken. Blijven over voor afmonteren 3 delen en alle toploading elementen.
Nu ook de RVS bout en moeren waarmee de antenne wordt geborgt.
Geheel gereed voor transploft naar het dak..

Dit is de oude tegelvoet waarop de Fritzel GPA404 heeft gestaan. Is nu ook weer geschikt voor de 10 meter lange AV640 incl. standbuis.

Die straatklinkertjes liggen daar zomaar...

Aan deze 4 aangelaste bouten komt de nieuwe staalplaat vast. Ik hoop dat ik goed heb getekend en dat de gaten overeenkomen met de gaten die ik op het qrl heb gemaakt in de nieuwe grondplaat.
He..gelukkig, het past precies!! Nu nog 4 nieuwe gaten boren voor de buitenste bevestigingen in de tegelvoet, en die bok waait nooit meer om.

Opbouw is begonnen. Hier zie je de mastbuis, 250cm lang genonteerd op de nieuwe kantelbok.

Ook zijn de eerste delen van de antenne al geplaatst.

Hier op een klein stukje na de gehele antenne, alleen nog zonder de toploading elementen voor 6-20-30 en 40 meter band.
Hier zit dan echt alles erop en eraan.Door het aanpassen van de lengte van slechts één toploaded element , kan de swr worden beinvloed.
Hier nogmaals in volle glorie, alleen nog horizontaal....
   
   
   
Nadat de tui draden zijn bevestigt, en de onderste tegencapaciteiten(radials) waren gemonteerd kon de boel rechtop worden gezet. de afbeeldinge laten zien dat deze antenne, totale tengte 10,50 meter, moeiteloos te handelen is.
 
 
 
 
 
Ik heb ruim één jaar met deze antenne gewerkt. De resultaten waren niet verkeerd, maar toch.... Na het gebruik van diverse totaal verschillende verticals, op diverse manieren geplaatst ben ik er vrijwel zeker van dat op een betonnen dak zoals hier niet het beste rendement uit een dergelijke antenne is te halen. Binnenkort ga ik mijn SteppIR antenne uitbreiden met de 40 meter trombone. Eens kijken of dat op 40 meter het verschil kan gaan maken.