Pasen 2007, een prachtig weekend om eindelijk eens aan de antenne mast te beginnen na 2 jaar uitstel. Het is de bedoeling dat alle tuien en coax wordt vervangen, en de hf FB33 van Fritzel erin wordt gehangen. Hiervoor dienen er wel een aantal aanpassingen te worden uitgevoerd aan de mast om te zorgen dat de HAM4 rotor in de mast gemonteerd kan worden met een toplager.

Tevens wordt dan de mast 3 meter korter want een 3 elementen 3 bander op een mastje van 9,5 meter hoog vind ik wat riskant. Kortom, er valt weer heel wat te doen de komende weken.....

Stap voor stap gedocumenteerd de voortgang van deze "operatie".

 

 

 

Links is John (PD2JVD) halverwege de mast bezig om de FD3 te demonteren.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dipool is er inmiddels uit, op naar de volgende antennes die er uit moeten.

 


10 meter boven het dak, 20 meter boven de grond!!!! Je moet wel vertrouwen in mijn constructie hebben om dit te doen zonder je daar zorgen om te hoeven maken. Hij liever als ik, ik blijf tegenwoordig maar beter met beide benen op de grond staan.

 

 

Zo, alles is eruit inclusief de rotor maar nu moet de Commet dual band verticaal er weer tijdelijk worden ingezet, anders kan ik helemaal niet "funken" de komende weken.

 

 

 

Deze moet er dus weer ff worden ingezet!!

 

 

 

 

 

Hier onder even wat foto's voor het album!!!!

Wat is het toch heerlijk dat je er hier op het dak een rommeltje van mag maken..


De komende weken zullen worden gebruikt om e.e.a. op te knappen en het verzamelen van de nodige materialen zoals tuikabel, coax, nieuwe connectoren en overige bevestigings materialen. Ook moet de mast nog worden aangepast en misschien wel worden vervangen. Voorlopig heb ik genoeg te doen. Nu is eerst de rotor aan de beurt getuige onderstaande foto's....

Verder op het dak.....15 juli 2007

Foto links laat zien hoe de situatie korte tijd is geweest nadat de oude mast (foto rechts) was gedemonteerd. De oude cai paal eenzaam en alleen op het dak.

Deze constructie (links) heb ik op het qrl in de baas zijn tijd in elkaar gelast. Het is de basis waarin de nieuwe mast komt te staan. Door deze constructie kan ik de mast vaaf de basis kantelen. Materiaal is staal 8mm dik, in elkaar gelast en daarna gegalvaniseerd.

 

Op de foto rechts is John PD2JVD bezig met het monteren van de beweegbare mastvoet.

Las en slijp werkzaamheden aan de nieuwe mast. Voordeel van mij is dat ik de foto's moet maken, dus moet ik rest van de werkzaamheden uitbesteden....jammer hoor!

 

 

 

 

 

 

Het monteren van het Yaesu toplager is nu nog een fluitje van een (euro)cent nadat de montageplaat op de mast is gelast en nabewerkt. Foto rechts laat tevens de 3 aangelaste sokken zien die weer in het eerste deel moeten gaan passen.

Foto rechts onder laat zien dat er inmiddels 1 deel van de nieuwe mast overeind staat. Deel twee moet nog verder worden voorbereid vandaar tijdelijk maar even een antennetje in deze halve mast gezet,duo 2en 70, en een hf FD3. De mastlengte is nu 4 meter. Er komt nog 4 meter constructie bovenop, met daarin nog een paar meter topbuis. Mast zal totaal een kleine 9,5meter hoog worden, en dat op een dak van ruim 12 meter hoog.

 

 

Stukje skyline van Rotterdam....

Inmiddels 30 juli 2007

Langzaam aan krijgt het weer enig gestalte. Ik ben bezig met het monteren van de tuien, 5 mm gagalvaniseerd staalkabel(7x12+1). Berekening van de tui lengte met dank aan Dhr. Pythagoras.

Nou, daar staatie dan weer, alleen nog zonder antennes...die komen nog....

1 augustus 2007

De mast is weer even in de horizontale stand gebracht zodat de hf beam gemonteerd kan worden. Hierna zal de mast definitief rechtop worden gezet. We verwachten dat dit met vier man moet gaan lukken. . Daarna zullen de overige antennes worden geplaatst.....

2 augustus...overeind dat ding!!

Foto's boven: nog een laatste overleg ronde hoe te handelen bij het opzetten. Tevens is het wachten op de vierde man die wat is verlaat. Links op de foto de complete constructie zoals die dadelijk verticaal wordt gezet.

 

 


Het afspannen van de tuien is een van de belangrijkste onderdelen van het geheel. Te strak is niet goed, te los al evenmin. Er moet net voldoende speling op de mast staan om hem in een storm wat ruimte te geven om te kunnen bewegen. Bovendien moet de mast overeind blijven staan als de klimgeit zo de mast in moet om de antennes er verder in te hangen en de hf beam van verticaal naar horizontaal te draaien. Voor alle duidelijkheid, het wordt een 3 elements hf antenne maar de dipool komt er als laatste in i.v.m. overige montage werkzaamheden.

Vandaag alleen nog even de beam draaien en dan houden we het weer voor gezien. Hiervoor klautert John pd2jvd nog effe naar boven...

Even een plaatje vanaf de straatkant....

5 augustus..de laatste loodjes..

De laatste hand wordt nu gelegd aan het optuigen van de mast met de overige antennes en de hf dipool. Het was deze zondag 5 augustus bijna 30 gr.C dus een pretje was het niet op het dak, maar wel windstil. Achtereen volgens wordt eerst de kruisyagi voor 2meter en daarna de kruis yagi voor 70 erin gehangen. Als laatste komt de 7 meter lange dipool voor hf aan de beurt.

Maar dan zijn we er nog niet. Dan moeten alle kabels nog worden aangesloten en er moeten nog wat coax kabels worden vervangen. Ook moet de windvaan en windsnelheidsmeter er nog in, kortom, ik hoop dat de zomer nog even duurt........

 

Zo ...die zitten er vast in. Nu nog ff de rest...pfffffffffff....

Het wordt inmiddels weer een aardige spagettiebos met al die tuikabels maar dan heb je ook wat...De mast staat er nu in volle glorie bij, alles erin en eraan. Ik moet zeggen dat er weer aardig wat bekijks is geweest de dagen dat we bezig zijn geweest in de mast. Ook bij het opbouwen van de hf beam hebben we aardig wat bekijks gehad, mede natuurlijk door de enorme afmetingen van deze antenne.

Ik moet dan ook zeggen dat er weer een referentiepunt bij is in de gemeente Capelle....!