29 juli 2008

 

Geld overgemaakt naar Vine in de UK na divers contact met Ron van Vine Antenna's. Gelet op de koers van de Engelse ponden overgemaakt in die valuta.

8 augustus 2008

 

De antenne is binnen, verzorgd door DHL. Prima verpakt en geen schade aan verpakking en inhoud.

9 augustus 2008

 

De oude 3 element Fritzel is uit de mast gehaald om plaatst te maken voor de SteppIR. Deze laatste moet nu nog in elkaar worden gezet voordat die de mast in kan.

10 augustus 2008

 

Een begin gemaakt met het in elkaar zetten van de diverse componenten. Dient direct het eerste probleem zich aan...de fiberglas "pole's" hebben niet de vereiste lengte van 538,5cm. Vandaag dit probleem overwonnen met schuurlinnen en een hobby mesje. What next?

11 augustus 2008

 

Vandaag de antenne opgebouwd op het dak. Was best wat werk al met al. E.e.a. samen met John, PD2JVD in elkaar gezet en toen wachten op de hulp om de mast weer overeind te takelen. Dit gaat met 4 man heel goed, mast inclusief de antenne's rechtop zetten.

12 augustus 2008

 

Elektrische verbindingen in de shack gemaakt. Was een stevige wind vandaag, resultaat was dat de boom van de SteppIR is verdraaid. Niet goed vastgezet zeker....'s Avonds...de eerste testen met de SteppIR worden gedaan, en de eerste verbindingen gemaakt.

13 augustus 2008

 

Mijn oordeel over de bouwkundige kwaliteit, beschrijving, manual en bediening van de controller.

13 augustus 2008

 

Eerste praktijk ervaring.

 

 
 
13 augustus 2010 Hoe ziet deze antenne er nu uit na 2 jaar?
20 juli 2011

Wat doet regenwater met je SteppIR controller!

Uitbranden!!

 
 
10 AUGUSTUS 2013 De oude 20M dipool maakt plaats voor de nieuwe 40M dipool.
 

 

29 juli, ikke hardstikke groos met mijn SteppIR antenne .
 
 
 
Haaa..leuk...uitpakken, net sinterklaasavond voor volwassenen.
 
 
 
 
 
Alles afzonderlijk verpakt. Prima verzorgd.
 
Op de voorgrond de "vishengels" die later dan de 3 elementen moeten worden van elk bijna 11meter lang.
 
 
 
10 augustus, de boel op de werkbank inelkaar zetten voor het op de boom kan worden gemonteerd. Hier zien we een van de 3 stappenmotors waaraan later ook de elementen worden ingezet. Deze behuizingen worden, om transportschade aan de koperfilm te voorkomen, open aangeleverd met beschermingsschuim.
11 augustus, het opbouwen in de mast gaat beginnen. John en ik bezig met de mastklamp voor de mast op de boom.
 
 
 
Hier wordt de boom aan de topbuis van de mast gemonteerd.Op die drie grote aluminium platen worden dadelijk de motors voor de elementen gezet.
 
 
 

Dit zijn de drie behuizingen met de stappenmotors die de eigenlijke antenne in zich heeft.

Die rol kabel is geen coax maar 12 aderige stuurkabel voor de drie motors

 

 

Hier wordt door mij persoonlijk de eerste motor geplaatst.

De elementdelen kunnen later eenvoudig in de rubber tube worden gestoken, clamb vastdraaien en klaar is kees...

 

John mag de tweede doen..hi.

Deze motoren zitten met iets van 12 m6 boutjes aan de grondplaat vast. Uiteraard RVS.

 

Dat is het nadeel va

n RVS. De bouten kunnen wel eens breken door ze TE strak aan te draaien.Dit gebeurde hier dus...

 
 
 
Alle 12 de draadjes op de juiste manier aan de stuurkabel aansluiten. Doe je dit niet secuur genoeg krijg je hele vreemde SWR en F/B resultaten.
 
 
 
De laatste inspectie of alles goed vastzit.
 

Waar die pole's van deze antenne al niet goed voor zijn....ff vissen tussendoor..

(Trouwens niks gevangen)

 
Mast staat weer overeind met 2 complete (verticale) elementen..Nu de derde nog erin zetten, maar dat gaat moeiteloos.
 
 
 
Dat is een......
 
En dat is twee...
 

En dit is dan het eind resultaat van al de inspanningen. En op afstand zie je er niets meer van.

Van de stappenmotors en hun behuizing is op afstand ook niets meer over qua afmetingen, die vallen geheel in het niets weg.

 
 
 

 

Mijn eindconslusie.

Allereerst begin ik met het vermelden dat ik gedurende de aanloop naar mijn beslissing tot aanschaf van deze toch wel kostbare antenne een zeer positief en prettig contact heb gehad met Ron van "Vine Antenna's" in de UK. Email contact werd altijd beantwoord en gewoonlijk binnen 12 uur, en zelfs in de avonduren kreeg ik nog wel een antwoord binnen 2 of 3 uur. Ditzelfde geld voor de fabriek in de USA, waar ik in eerste instantie wilde kopen maar deze stuurde mij al snel door naar een Europese distribiteur. Kortom, tot op heden niks anders dan lof voor de vlotte feedback en intresse voor de consument.

Bouwkundig:

Om te beginnen was de boel uitstekend verpakt, ordentelijk gescheiden en een zeer duidelijke bouw beschrijving. Mechanisch wordt er gebruik gemaakt van 1e klas getrokken aluminium boom in 4 delen, compleet met bouten, moeren en ringen in RVS . Alle moeren zijn zelfborgend. De boom van 5 meter lengte en de daarop te monteren basisplaten zijn geheel voor geboord zodanig dat er geen montage fouten gemaakt kunnen worden.

De elementen(vishengels) hadden echter bij mij een punt van aandacht. De vereiste lengte van 538,5 cm werd bij 4 van de 6 niet gehaald en daarom moest ik schuurpapier en hobbiemesje ter hand nemen om ze tot de minimale lengte te kunnen uitschuiven.

Het geheel is zo geconstrueerd dat deze antenne met een handjevol gereedschap in elkaar kan worden gezet. Het meeste werk zit het in het secuur tapen van de inschuifbare telescopische elementen, maar een 2e antenne zet ik nu in princiepe in 3 a 4 uurtjes in elkaar.

Het pakket is voorzien van een instructie en user manuel.

 

Bediening:

De bijgeleverde controller is een kastje van ongeveer 18cm breed, 6 hoog en 12 diep. Als je goed naar de docu op de site van SteppIR kijkt, lijkt het een hele kast te zijn, maar dat valt dus in werkelijkheid wel mee.

De aansluiting op de controller van de in mijn geval 12 aderige kabel gebeurd middels een Dsub 25 connector. Wanneer dat is gebeurd kan de controller worden aangestoken. Direct valt op dat de led's die zijn gebruikt ook als leeslampjes kunnen worden gebruikt. Dit is 's avonds als het donker is wat irritant.

De werking van de controller is daarentegen kinderlijk eenvoudig. Het geheel is menu gestuurd is volledig te programmeren(indien afwijkingen van het standaard menu gewenst zijn) met twee druktoetsen.

Wat ik zelf niet heb maar wat er wellicht nog aankomt is een interface die kan worden ingebouwd in de controller. Hiermee kunnen, wanneer de gebruikte set een seriele poort heeft met pc bediening, alle bewegingen van de set gevolgd worden. In dat geval hoef je dus bij het veranderen van frequentie binnen een band niet zelf de controller te bedienen. Dat gaat dan automatisch. Wat een gemak dan weer!

Het display is goed verlicht met een duidelijk tekstaanduiding in het engels uiteraard.

 

Mijn praktijkervaring na 2 dagen.

Twee dagen aan het spelen met deze antenne en ik heb al direct de overtuiging dat het een antenne is met bijzonder goede eigenschappen. Dit afgezet na het gebruik van een FB33 van fritzel, wat ook een goede antenne is, laat de steppir de fritzel ver achter zich. Natuurlijk zou ik die vergelijking pas kunnen maken als ik beide antennes onder dezelfde omstandigheden en dezelfde tijd zou kunnen vergelijken, maar dat is bij mij onmogelijk uitvoerbaar.

De F/B verhouding is aanmerkelijk beter als de Fritzel terwijl ik de indruk heb dat de gain ook optimaler is gelet op de raporten die ik al heb mogen ontvangen in de korte tijd dat ik nu met deze beam werk.

Het fantastische van deze antenne is natuurlijk ook dat je de forward gain 180 graden kan omkeren binnen luttele seconden zonder de antenne zelf te draaien. En ik kan je verzekeren, het werkt formidabel.

Evenzo de Bi-Directioneel functie. Het voordeel hiervan heb ik nog niet zo ondervonden maar het is mooi dat het kan, 1 driver en 2 directoren, 1 in elke richting, 180 graden gedraaid.

VSWR op alle banden van 10 meter tot 20 meter kleiner dan 1:1.3, en met wat extra instellingen is deze zelfs handmatig overal 1:1 te zetten door de dipool 1 tot 5% te verlengen of te verkorten.

Kortom, tot op heden uitsluitend positief nieuws omtrent deze beam. Mocht er ondanks alles nog iets anders positiefs of negatiefs over te melden zijn laat ik dat hier ook weten.

 

 

Winterperikelen met de SteppIR.

23 november 2008.

Deze dag viel de eerste sneeuw, vooraf gegaan aan regen met temperaturen rond 0 graden C. De schrik sloeg me om het hart. Ik had de beam enige dagen niet gebruikt en het had dagen ervoor flink gestormd. Na het inschakelen op 20mtr. Zag ik dat de SWR erg hoog stond, >1:3… Nu is het zo dat dus de eigenlijke antenne volledig zit ingepakt, zodat de weersinvloeden tot een minimum beperkt zouden blijven, aldus de commerciële beschrijving voor deze antenne.
Helaas…sneeuw en of ijsafzetting is ook voor deze antenne dus wel degelijk een probleem(pje). Met een goede tuner is het probleem echter wel te verhelpen.
Een dag later was de sneeuw verdwenen, temperatuur weer ruim boven nul en de VSWR weer 1:1.2 over de gehele range!

Reacties, vragen, opmerkingen en verdere suggesties die het vermelden waard zijn kan je aub melden op mijn Email adres of louter in mijn gastboek op de vorige pagina.

 

 

Onderhoud 2010

Na twee jaar gebruik van de SteppIR antenne was het nodig om wat onderhoud aan antennes en mast te gaan uitvoeren. Mooi de gelegenheid om de SteppIR te inspecteren.

Wat direct opviel was dat de eens zo mooie groene pole's aan de bovenkant niet meer zo mooi groen waren. Door weer en wind waren deze redelijk verkleurd, ook onder invloed van de zon. Met Turtle Wax "dry touch trim care" en een poetsbeurd knapte deze weer op. Deze wax is overigens tevens UV beschermend.

De bijgeleverde zelf-vulkaniserende tape voor de poles verbindingen is klaarblijkelijk een lekkernij voor kraaien en of meeuwen. Deze tape was op diverse plaatsen aangevreten, en heb ik moeten vervangen.

De motor behuizigen zien er na twee jaar nog spik en span uit. Het gebruikte kunststof of glasvezelachtig materiaal,(mogelijk polycarbonat), ziet er nog net uit als twee jaar geleden. Geen verkleuring of vuilafzetting. Ook de rubber bolt's waar de pole's mee worden vastgezet zien er nog perfect uit. Geprobeerd of deze nog moesten worden aangetrokken, maar dat was niet mogelijk. Ik kreeg de bandjes niet strakker aangedraaid.

Gelijk maar een van de motors opengemaakt of daar slijtage te zien was maar dat was niet zo. Op onderstaande foto's de motor van een van de stralers.

Wel goed te zien is de afzetting op de aluminium materialen maar dat is normaal na 2 jaar. Al met al zeer tevreden met de conditie van deze elektromechanische antenne na twee jaar weer en wind, 40 km van de kust.

   
Gelijk maar een van de motors opengemaakt of daar slijtage te zien was maar dat was niet zo. Op onderstaande foto's de motor van een van de stralers.  
   
De motor behuizigen zien er na twee jaar nog spik en span uit. Het gebruikte kunststof of glasvezelachtig materiaal,(mogelijk polycarbonat), ziet er nog net uit als twee jaar geleden. Geen verkleuring of vuilafzetting. Ook de rubber bolt's waar de pole's mee worden vastgezet zien er nog perfect uit. Geprobeerd of deze nog moesten worden aangetrokken, maar dat was niet mogelijk. Ik kreeg de bandjes niet strakker aangedraaid.  
Wel goed te zien is de afzetting op de aluminium materialen maar dat is normaal na 2 jaar. Al met al zeer tevreden met de conditie van deze elektromechanische antenne na twee jaar weer en wind, 40 km van de kust.  
   

 

Problemen 20 juli 2011 met controller

 

 

20 juli bij het binnenstappen van mijn woning kwam de brandlucht mij al te gemoed. Het was overduidelijk de mij bekende lucht van verbrande printplaat en elektronica onderdelen. Deze lucht kende ik nog van mijn actieve zelfbouw periode toen er wel eens zaken mis gingen. Na even rondneuzen kwam ik in de shack uit waar deze lucht duidelijk vandaan bleek te komen. Na overal even mijn neus in gestoken te hebben kwam ik uit bij de "fluid motion", oftewel de controller van mijn SteppIR antenne.

Een jaar eerder was de controller kabel van deze SteppIR antenne vast komen te zitten bij de rotor. Uiteindelijk dus toch beschadigd geraakt en hier het resultaat. Er was na 50 meter controller kabel water in de connector gekomen, geoxcideerd waardoor er kortsluiting is ontstaan. Hier is deze controller niet tegen bestand! De driver print volledig vernield.

 
   
 
   
   
 
   
border="5">
   
   
   

 

Augustus 2013

 

Na 5 jaar gebruik van mijn 3 elements SteppIR antenne 6 t/m20 meter, wat experimenten met verticale antennes welke ook geschikt waren voor 40, besloten om mijn SteppIR beam te gaan voorzien van de 'trombone'voor 40M. Het hoofdstuk experimenteren met verticale antennes hier op het betonnen dak komt hiermee ten einde. Deze antennes geven niet het gewenste resultaat. Een draad antenne van 20 meter lengte (2 x 10m) blijft doorgaans niet achter bij ongeacht welke verticaal. Dat geldt althans voor mijn situatie hier op het beton.

Voor de montage van de 40M kit heeft de mast hier 4 weken plat gelegen. Dit om tevens wat onderhoud werkzaamheden uit te voeren. Schilderwerk aan de mast, nieuw toplager en nog tal van andere zaken welke onderhoud nodig hebben.

Helaas deze keer geen gelegenheid gehad een foto reportage te maken van alle werkzaamheden. Dan dus alleen maar wat foto's van het resultaat.

 

wordt vervolgd